ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, ΤΖΟΓΟΣ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ & ΑΛΛΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ

Απεξάρτηση

Στόχος της απεξάρτησης είναι να βοηθηθεί το άτομο ώστε να καλλιεργήσει και να αναπτύξει χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να ζει λειτουργικά και αυτόνομα χωρίς την ανάγκη της χρήσης ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά κ.α.) και συμπεριφορών (τζόγος, διαδίκτυο κ.λ.π) με τις οποίες αναζητά την ισορροπία.

Εξάρτηση: Τι είναι

Ως εξάρτηση μπορεί να χαρακτηριστεί η έντονη προσήλωση ενός ανθρώπου προς μία ουσία, μια συμπεριφορά ή έναν άλλον άνθρωπο. Ο εξαρτημένος επικεντρώνει ή και δημιουργεί τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του.

Συμπεριφορές εξάρτησης αναπτύσσονται όχι μόνο με τις ουσίες (αλκοόλ, ναρκωτικά, νικοτίνη κ.λ.π) αλλά και με τις σχέσεις με ανθρώπους, με την εργασία, με το υπερβολικό ή ελλειμματικό φαγητό, με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τα τυχερά παιχνίδια κ.λ.π.

Στην εξάρτηση από ουσίες ή συμπεριφορές ο άνθρωπος κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας ή επανάληψης της συμπεριφοράς.

Ψυχολογική Εξάρτηση & Απεξάρτηση

Με τον όρο ψυχολογική εξάρτηση εννοούμε την ανάγκη του ατόμου για τη χρήση της ουσίας ή της συμπεριφοράς ώστε να διαχειρισθεί την συναισθηματική πίεση και το άγχος και να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα και τις απαιτήσεις της καθώς και την ανάπτυξη ψυχολογικών συμπτωμάτων με τη διακοπή της χρήσης της ουσίας ή της συμπεριφοράς.

Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί.

Όλοι οι άνθρωποι – ανεξαρτήτου ηλικίας – βιώνουμε καταστάσεις εξάρτησης: Άλλες είναι λειτουργικές και εξυπηρετούν ανάγκες της καθημερινής επιβίωσης και διαβίωσης της δικής μας και του άλλου και άλλες δυσλειτουργικές που καταστρέφουν την επιβίωση και τη διαβίωση τη δική μας και του άλλου. Έχει σημασία αυτό να διαχωριστεί και να καλλιεργηθούν και αναπτυχτούν χαρακτηριστικά που μας επιτρέπουν να ζούμε όσο πιο αυτόνομα μπορούμε μέσα σε σχέσεις με ανθρώπους και συμπεριφορές.

Στόχος της απεξάρτησης είναι να βοηθηθεί το άτομο ώστε να καλλιεργήσει και να αναπτύξει χαρακτηριστικά που θα του επιτρέψουν να ζει λειτουργικά και αυτόνομα χωρίς την ανάγκη της χρήσης ουσιών και συμπεριφορών με τις οποίες αναζητά την ισορροπία.

Δεν πρέπει να συγχέεται ο όρος αποτοξίνωση με τον όρο απεξάρτηση.

Η αποτοξίνωση είναι η σωματική διαδικασία κατά την οποία το άτομο βοηθείται ώστε να ξεπεράσει τα σωματικά στερητικά συμπτώματα και να μη κινδυνεύσει η υγεία του – ή και η ζωή του – με την απότομη διακοπή της λήψης κάποιων ουσιών.

Απεξάρτηση & Βοήθεια

Η απεξάρτηση είναι η ψυχολογική διαδικασία κατά την οποία το άτομο βοηθείται:

• στο να αντιμετωπιστούν τα ψυχολογικά συμπτώματα της διακοπής της λήψης της ουσίας ή της επανάληψης της συμπεριφοράς,

• στο να ανευρεθούν και κατανοηθούν τα αίτια της εξάρτησης του

• στην πρόληψη της υποτροπής

• στον περιορισμό, την αποχή και την διακοπή της λήψης της ουσίας ή της επανάληψης της συμπεριφοράς

• στη βελτίωση των βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων της ζωής του

Η απεξάρτηση ως κύριο σύμμαχο έχει την ατομική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική υποστήριξη και όταν είναι εφικτό ή απαραίτητο την ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε επίπεδο ζεύγους, οικογένειας και ομάδας.

Η Ψυχολόγος Χρυσούλα Πουλοπούλου

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Πουλοπούλου από το 1996 εργάζεται με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες στο πεδίο της θεραπείας και της συμβουλευτικής των Εξαρτήσεων / Εθισμού.

Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996. Είναι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Εξαρτήσεων / Εθισμού από την International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC) και κάτοχος του Addiction Counselor Competencies Level 2 (Σύμβουλος Εξαρτήσεων / Εθισμού Αυξημένης Επάρκειας και Ικανοτήτων) από το University of California, San Diego – ΚΕΘΕΑ.

Μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία στο ΕΠΙΨΥ, στη Δυναμική της Ομάδας στο ΚΕΘΕΑ, και στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης (MSc) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

210 2715233

Λεωφόρος Ηρακλείου & Αλέκου Παναγούλη 69, Νέα Ιωνία Αττικής