ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Οικογενειακός Σύμβουλος

Ο ρόλος του Οικογενειακού Συμβούλου είναι να παρέχει σε άτομα και οικογένειες ένα περιβάλλον ασφάλειας μέσα στο οποίο θα διευκολύνει, διερμηνεύσει, διαμεσολαβήσει και θα προσφέρει διαιτησία και πολυμεροληψία προκειμένου να βοηθήσει το άτομο ή την οικογένεια να βρει μια λύση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο Οικογενειακός Σύμβουλος παρέχει υποστήριξη και ενθάρρυνση αλλά και νέες οπτικές του ζητήματος με αποτέλεσμα μια νέα πρόταση για το ζήτημα.

Οικογένειες, Προβλήματα & Οικογενειακός Σύμβουλος

Το άτομο, το ζευγάρι ή η οικογένεια, προσέρχονται στον Οικογενειακό Σύμβουλο για ψυχοθεραπεία ή συμβουλευτική κατά τη διάρκεια ή τη λήξη κρίσεων που πυροδοτούνται από ψυχοπιεστικά γεγονότα, μεταβατικά στάδια ζωής, συμπεριφορές, συναισθήματα «ασφυξίας», ανασφάλειας, μοναξιάς, απειλής, άγχους, απώλειας ταυτότητας και ελέγχου, ελλείμματος επικοινωνίας και κοινών στόχων.

Μερικά μόνο από τα ζητήματα ή τους συνδυασμούς ζητημάτων που απασχολούν και ωθούν το άτομο, το ζευγάρι ή την οικογένεια να ζητήσει την βοήθεια του οικογενειακού συμβούλου είναι τα παρακάτω:

• Βία (σωματική, λεκτική, συναισθηματική)

• Κατάχρηση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά) και διαδικτύου

• Τζόγος

• Παραβατικότητα

• Απουσία (φυσική ή συναισθηματική)

• Ζητήματα επιδόσεων (Οικιακών, Επαγγελματικών, Σχολικών, Ακαδημαϊκών)

• Διαφωνίας διαχείρισης των οικονομικών

• Διαφωνίας διαχείρισης του κοινωνικού περιβάλλοντος

• Διαταραχές στην πρόσληψη τροφής (ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία)

• Σχέσεις και επικοινωνία του ζευγαριού

• Σχέσεις και επικοινωνία γονέων και παιδιών

• Σχέσεις και επικοινωνία με τις οικογένειες καταγωγής

• Ασθένεια

• Πένθος

• Μετανάστευση (Εσωτερική και Εξωτερική)

Οικογενειακός Σύμβουλος & Λύσεις

Κατά την επίσκεψη στον Οικογενειακό Σύμβουλο, το άτομο, το ζευγάρι ή τα μέλη της οικογένειας που προσέρχονται, ενθαρρύνονται και υποστηρίζονται στο να εκθέσουν αρχικά το πρόβλημα αλλά και τους τρόπους που επηρεάζονται από αυτό.

Ο Οικογενειακός Σύμβουλος βοηθάει στο να εκφράσουν και να διερευνήσουν τα συναισθήματα τους για το πρόβλημα αλλά και να ακούσουν και να ακουστούν.

Με τη βοήθεια του Οικογενειακού Συμβούλου τα μέλη της οικογένειας θα διερευνήσουν τις κατασκευές (τα στερεότυπα) που φέρουν και το πώς αυτές επηρεάζουν τον τρόπο που σχετίζονται με τον εαυτό τους και τους άλλους. Τα μέλη της οικογένειας θα αμφισβητήσουν ή θα αναπτύξουν τις κατασκευές τους (δηλαδή τα στερεότυπα), θα επεξεργαστούν το μοτίβο που σχετίζονται και τη λειτουργικότητα του και θα αναστοχαστούν για τις επιρροές που δέχονται σε ρητό ή άρρητο επίπεδο από τις οικογένειες καταγωγής αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον (κοινωνικό, επαγγελματικό, εκπαιδευτικό) και θα εξετάσουν πως αυτό το περιβάλλον συν-καθορίζει τον τρόπο που σχετίζονται, τους ρόλους που υιοθετούν, τις προσδοκίες που ενστερνίζονται κλπ.

Τα μέλη της οικογένειας και ο Οικογενειακός Σύμβουλος θα εξετάσουν τις όποιες λύσεις δόθηκαν έως τώρα και θα διερευνήσουν νέες επιλογές.

Μέσα από τη διαδικασία τα μέλη της οικογένειας θα συμφωνήσουν ή θα προσκαλέσουν σε διαπραγμάτευση για σημαντικά ζητήματα με στόχο να δωθεί μια λύση.

Η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος Χρυσούλα Πουλοπούλου

Από το 1996 έως σήμερα η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Πουλοπούλου εργάζεται με άτομα, ζευγάρια και οικογένειες ως Οικογενειακός Σύμβουλος.

Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996. Μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία στο ΕΠΙΨΥ, στη Δυναμική της Ομάδας στο ΚΕΘΕΑ, και στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης (MSc) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Εξαρτήσεων / Εθισμού από την International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC) και κάτοχος του Addiction Counselor Competencies Level 2 (Σύμβουλος Εξαρτήσεων / Εθισμού Αυξημένης Επάρκειας και Ικανοτήτων) από το University of California, San Diego – ΚΕΘΕΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

210 2715233

Λεωφόρος Ηρακλείου & Αλέκου Παναγούλη 69, Νέα Ιωνία Αττικής