ΣΤΟΧΟΙ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΛΥΣΕΙΣ

Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Η Ψυχοθεραπεία και η Συμβουλευτική είναι η διαδικασία κατά την οποία ο ειδικά εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας αλληλεπιδρά με ένα άτομο, ζευγάρι, οικογένεια ή ομάδα, που αναζητά βοήθεια ή συμβουλές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική – Οι διαφορές

Η ψυχοθεραπεία είναι ουσιαστικά η διαδικασία κατά την οποία “τα βάζεις με τον εαυτό σου” αλλά και η διαδικασία κατά την οποία “τα βάζεις με τον άλλο”, ζωντανό ή νεκρό, παρόντα ή απόντα. Είναι η διαδικασία κατά την οποία ανασύρεις μνήμες και τις επεξεργάζεσαι ώστε να αντιληφθείς πως επηρεάζουν το εδώ και το τώρα σου. Η σχέση που αναπτύσσεται ονομάζεται θεραπευτική (και συχνά αυτή αποτελεί την θεραπεία).

Η συμβουλευτική εστιάζει κυρίως στην αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το άτομο ή τα άτομα. Αντιμετωπίζει το «σύμπτωμα» και συχνά εντοπίζει το αίτιο. Η αντιμετώπιση όμως του αιτίου εντάσσεται κυρίως στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας.

Στόχος Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής

Ο στόχος της ψυχοθεραπείας και της συμβουλευτικής είναι ο εντοπισμός στοιχείων και συμπεριφορών του ανθρώπου που προκαλούν προβλήματα και δυσκολίες στην καθημερινότητά του. Ο ψυχοθεραπευτής, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες θα βοηθήσει τον άνθρωπο να διερευνήσει τον εαυτό του και τις σχέσεις του με τους άλλους και να συνειδητοποιήσει με αυτόν τον τρόπο όλους αυτούς τους παράγοντες που τον κάνουν λιγότερο λειτουργικό, αποτελεσματικό και ικανοποιημένο.

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική θα οδηγήσει τον ίδιο τον άνθρωπο στην κατανόηση όλων των σκέψεων, των συναισθημάτων και των συμπεριφορών του που οδηγούν σε προβλήματα και με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να προάγει την ψυχική του ευημερία.

Προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική, όταν γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο επαγγελματία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς από προβλήματα της καθημερινότητας αλλά και μακροχρόνια προβλήματα.

Ανάμεσα στα προβλήματα που η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική βοηθά στην επίλυσή τους είναι:

• Άγχος (έντονο άγχος, καταστρεπτικό στρες, κρίσεις πανικού)
• Κατάθλιψη και μακροχρόνια θλίψη
• Φοβίες
• Ιδεοψυχαναγκασμοί
• Εξαρτήσεις (ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος, διαδίκτυο κλπ)
• Πένθος και αντιμετώπιση απώλειας
• Διαζύγιο / Χωρισμός
• Διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία, υπερφαγία)
• Ψυχοσωματικά προβλήματα
• Προβλήματα στον τρόπο που επικοινωνεί και σχετίζεται το άτομο, το ζευγάρι ή η οικογένεια
• Προβλήματα αυτοεκτίμησης, αισθήματος ανεπάρκειας, προσαρμογής στον προσωπικό, κοινωνικό και εργασιακό τομέα

Ψυχοθεραπεία, Συμβουλευτική & Λύσεις

Ο ρόλος του ειδικού είναι να βοηθά το άτομο, το ζευγάρι, την οικογένεια ή την ομάδα να διευρύνει τις δυνατότητες που έχει ώστε να αντέξει ή να αλλάξει τις συνθήκες στις οποίες ζει και να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του.

Ο ψυχοθεραπευτής συμπαραστέκεται, κινητοποιεί, ενθαρρύνει, αποτρέπει αλλά και παρηγορεί και σίγουρα προσφέρει μια νέα οπτική που ενδυναμώνει (αλλά και υπονομεύει ή και δυναμιτίζει στερεότυπα). Η σχέση που αναπτύσσεται με τον ψυχοθεραπευτή συχνά είναι σχέση επανορθωτική για το εκεί και το τότε στο εδώ και στο τώρα.

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Πουλοπούλου

Η ψυχολόγος Χρυσούλα Πουλοπούλου εργάζεται με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες από το 1996 στο πεδίο της ψυχοθεραπείας, της συμβουλευτικής, της ψυχολογικής υποστήριξης και της προσωπικής ανάπτυξης.

Είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996 και μετεκπαιδεύτηκε στη Συστημική Ψυχοθεραπεία και Συμβουλευτική στο Συστημικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία στο ΕΠΙΨΥ, στη Δυναμική της Ομάδας στο ΚΕΘΕΑ, και στην Προαγωγή Ψυχικής Υγείας: Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων ειδίκευσης (MSc) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι Διεθνώς Πιστοποιημένη Σύμβουλος Εξαρτήσεων / Εθισμού από την International Certification & Reciprocity Consortium (IC&RC) και κάτοχος του Addiction Counselor Competencies Level 2 (Σύμβουλος Εξαρτήσεων / Εθισμού Αυξημένης Επάρκειας και Ικανοτήτων) από το University of California, San Diego – ΚΕΘΕΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

210 2715233

Λεωφόρος Ηρακλείου & Αλέκου Παναγούλη 69, Νέα Ιωνία Αττικής